Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Τι πρέπει να ξέρω πριν επισκεφθώ ένα διαιτολόγο!






Η επίσκεψη στο διαιτολόγο είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει μεγάλο αριθμό ατόμων σε κάποια φάση της ζωής τους.
Πολλοί το θεωρούν πολυτέλεια, άλλοι πιστεύουν ότι με το να μειώσεις το φαγητό ή να κόψεις το βραδινό μπορείς να χάσεις τα κιλά που θέλεις,  άλλοι  νομίζουν ότι με τις γρήγορες δίαιτες που διαβάζουν στο διαδίκτυο  έχουν γίνει ειδικοί επί του θέματος.


Η αλήθεια είναι ότι οι απόψεις διίστανται και είναι αποδεκτές αφού ζούμε σε μια δημοκρατική κοινωνία. Αυτό που θα πρέπει όμως  να αναρωτηθούν όλοι όσοι δοκιμάζουν την οποιαδήποτε δίαιτα είναι το εξής ‘’μπορώ να ακολουθώ αυτό τον τρόπο διατροφής όλη μου τη ζωή;΄΄.
 Εάν η απάντηση είναι αρνητική τότε  δεν  υπάρχει  περίπτωση  να διατηρήσει κάποιος τα κιλά που έχασε , γι αυτό και θα πρέπει  ο καθένας να βρει τον τρόπο διατροφής που του ταιριάζει  ώστε το αποτέλεσμα να είναι υπέρ της υγείας του και μόνιμο.  Παρακάτω λοιπόν σας παραθέτω κάποια βασικά πράγματα που καλό είναι να γνωρίζετε πριν κάνετε την πρώτη σας επίσκεψη στο διαιτολόγο σας.
·         Ενημερώνομαι για το πτυχίο του διαιτολόγου.

Μην σας φαίνεται καθόλου περίεργο  να ρωτήσετε για  το πτυχίο του διαιτολόγου είτε σε τηλεφωνική επικοινωνία είτε στο πρώτο ραντεβού. Αντιθέτως, πιστέψτε με, ο διαιτολόγος θα χαρεί να δει ότι ο πελάτης  του έχει κάποιες γνώσεις επί του θέματος. Ενημερωτικά, Οι μόνοι που είναι ικανοί  να παρέχουν  υπηρεσίες διατροφής και διαιτολογίας είναι οι πτυχιούχοι  με άδεια ασκήσεως  επαγγέλματος των παρακάτω σχολών:
ΑΕΙ διατροφής και διαιτολογίας Αθήνας  ( Χαροκόπειο)
ΑΤΕΙ διατροφής και διαιτολογίας Κρήτης
ΑΤΕΙ διατροφής και διαιτολογίας  Θεσσαλίας
ΑΤΕΙ διατροφής και διαιτολογίας Θεσσαλονίκης
Μόνο λοιπόν οι πτυχιούχοι αυτών των σχολών έχουν τις γνώσεις και  μπορούν να πάρουν την εύθυνη  για τις συστάσεις που δίνουν.  ΚΑΝΕΝΑΣ γυμναστής, αισθητικός ή οποιοδήποτε   με  Πιστοποιήση  απο σεμινάρια ή αποφοιτος ιεκ  δεν  μπορεί να έχει διαιτολογικό γραφείο  ή να παρέχει υπηρεσίες, καθώς δεν είναι πτυχίο  ένα σεμινάριο ή μια σχολή 2 ετών.
Επίσης βασικό έιναι να πουμε ότι ο  διαιτολόγος  δεν θα σας ζητήσει να κάνετε περίεργα τεστ ( τύπου : τεστ δυσανεξίας)  ούτε να ακολουθήσετε δίαιτες μονοφαγίας ή δίαιτες με υποκατάστατα γεύματος ( πχ. Ροφηματα πρωτείνης ή φυτικές ίνες κλπ) .

·         Κανονίζω ώστε  να έχω αρκετή ώρα για  πρώτο ραντεβού.

Η  πρώτη συνάντηση  με το διαιτολόγο είναι πολύ σημαντική καθώς πραγματοποιούνται πολλές μετρήσεις οι οποίες πρεπει να αναλυθούν και να  κατανοηθούν πλήρως απο τον πελάτη.στο πρώτο ραντεβού πρέπει να είστε σε ηρεμία, χωρίς  άγχος και  να αφιερώσετε χρόνο  για τον εαυτό σας. Εξάλου η επίσκεψη στο διαιτολόγο είναι η αρχή  για μια σημαντική αλλαγή στη ζωή σας.  Συνήθως το πρώτο ραντεβού διαρκεί  1,5-2 ώρες  γι αυτό καλό είναι να επικοινωνήσετε με το διαιτολόγο νωρίτερα ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος  χρόνος.

·         Ιατρικές εξετάσεις αίματος.
Καλό είναι να κάνετε εξετάσεις άιματος ή να προσκομίσετε τις πιο πρόσφατες εξετάσεις ώστε να κρίνει ο διαιτολόγος αν υπάρχουν ανεπάρκειες ή αν χρειάζεται καποιο είδικό διαιτολόγιο  για κάποιο θέμα υγείας. Πχ  για διαβήτη, χοληστερόλη, υπέρταση κλπ.

·         Θέλω  μια μόνιμη  ή μια γρήγορη αλλαγή βάρους?

Αυτές οι δυο παράμετροι,  ‘’μόνιμη ‘’ και  ‘’γρήγορη΄΄ , πολύ σπάνια είναι εφικτή.Εδώ  πρέπει λοιπόν να είμαστε σίγουροι για το τι πραγματικά θέλουμε και να είμστε ειλικρινείς  απέναντι στο διαιτολόγο . Το να μπούμε σε ενα πρόγραμμα διατροφής, να  χάσουμε βάρος , να κάνουμε με το ζόρι δίαιτα και να περιμένουμε να τελειώσει, δεν έχει κανένα νόημα. Το θέμα είναι  να γίνει έστω μια μικρή αλλαγή στην διατροφική συμπεριφορά μας ώστε το απο τέλεσμα να έιναι μόνιμο και υγιές.. Κι εδώ δεν εννοούμε να τρώμε όλοι γάλα με  βρώμη το πρωί, αλλά να βρούμε αυτό που ταιριάζει  στον καθένα.Να βρούμε μια συνήθεια που να μας αρέσει ώστε ναείναι μια μόνιμη αλλαγή στην ζωή μας.
·         Σχέση- ειλικρίνα  μεταξύ διαιτολόγου-πελάτη

Πολύ σημαντικό είναι να υπάρχει μια σχέση εμπισοσύνης μεταξύ του πελάτη και του διαιτολόγου. Αυτό προυποθέτει την ειλικρινή στάση απέναντι στο διαιτολόγο απο το πρώτο ρατεβού. Εξάλου  όσο πιο ειλικρινής και αληθινός είσαι απέναντι στο διαιτολόγο τόσο πιο κοντά σε σένα θα είναι και αυτός αλλά και το διαιτολόγιο, γεγονός που  θα κάνει την προσπάθεια πιο εύκολη και πιο προσιτή.
Τέλος πρέπει να πούμε  ότι δυστυχώς ο τομέας αυτός, της διατροφής και διαιτολογίας, έχει να κάνει άμεσα με την υγεία του ανθρώπου , γι αυτό πριν ακούσ τε ή διαβάσετε το  οτιδήποτε, καλό θα είναι να ενημερωθέιτε  για την εγκυρότητα του, καθώς  μια αλλαγή στη διατροφή σας θα μπορούσε στο μέλλον να επιφέρει σοβαρά προβλήματα υγείας.