Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

Τσιμπήματα εντόμων -του Βαγγέλη Μπαρλα

ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΕΝΤΟΜΩN


           Είναι σύνηθες κατά τους θερινούς μήνες να αυξάνονται τα περιστατικά προσβολής των ανθρώπων από διάφορους τύπους εντόμων π.χ. σφήκες , μέλισσες , κουνούπια κλπ. Τα αποτελέσματα του τσιμπήματος διαφέρουν από άτομο σε άτομο όπως επίσης και από έντομο σε έντομο. Με την διαδικασία του τσιμπήματος αυτό που πραγματικά γίνεται είναι η εισαγωγή στον οργανισμό μιας ξένης ουσίας η οποία πυροδοτεί μία ποικιλία αντιδράσεων και συμπτωμάτων όπως:
- δερματική αντίδραση με εμφάνιση ερυθρωπής κηλίδας 
- πρήξιμο και φλόγωση
- φαγούρα και μέτριο έως πολύ έντονο πόνο
- γαστρεντερικά συμπτώματα
- ίλιγγο (μετά από μεγάλο αριθμό τσιμπημάτων άνω των 10 )
- πονοκέφαλο
- πυρετό
- οξύ αλλεργικό σοκ το οποίο χρήζει άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης 
          Κατά κανόνα τα κεντρίσματα των εντόμων δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα και πέραν της μικρής ή μεγάλης ενόχλησης που προκαλούν ξεπερνιούνται χωρίς επιπτώσεις. Ας δούμε πώς:
                                                ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ:
- αποφυγή των εντόμων ( δεν πειράζουμε φωλιές , κυψέλες μελισσών κλπ. )
- δεν αφήνουμε ακάλυπτα μέρη του σώματος
- δεν αφήνουμε εκτεθειμένα τρόφιμα ή σκουπίδια
- αποφεύγουμε τα πολύχρωμα ρούχα και την χρήση έντονων αρωμάτων όταν κινούμαστε στην φύση διότι προσελκύουν τα έντομα
- χρησιμοποιούμε κατάλληλα εντομοαπωθητικά προϊόντα για την αποτροπή των επιθέσεων
- θυμόμαστε ότι το φως την νύχτα ελκύει τα έντομα
- προφυλάσουμε ιδιαίτερα τα βρέφη και τα μικρά παιδιά
          Αν πάλι τα προληπτικά μέτρα δεν αποδώσουν διατηρούμε την ψυχραιμία μας και εφαρμόζουμε τα εξής:
                                         ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
- αφαιρούμε το κεντρί προσεκτικά και πλένουμε την περιοχή με νερό και σαπούνι χωρίς να την τρίβουμε έντονα. Στην συνέχεια εφαρμόζουμε ψυχρό επίθεμα.
- Αν το κεντρί είναι μέσα στο στόμα δίνουμε στον πάσχοντα παγάκια και τον μεταφέρουμε άμεσα στο νοσοκομείο διότι υπάρχει ο κίνδυνος αναπνευστικής απόφραξης λόγω του πρηξίματος του λάρυγγα.
- Αν εμφανισθούν συμπτώματα αναφυλακτικού σοκ (ζάλη , πρήξιμο προσώπου ή φάρυγγα , δύσπνοια , έμετοι και λιποθυμία ), απαιτείται άμεση παροχή ιατρικής περίθαλψης διότι η κατάσταση αυτή είναι απειλητική για την ζωή.
- Για τις απλές περιπτώσεις τσιμπημάτων η χρήση αντιισταμινικών και κορτιζονούχων αλοιφών ανακουφίζουν από την φαγούρα και τον πόνο.
             Θα πρέπει να τονιστεί ότι για τα άτομα με γνωστό ιστορικό υπερευαισθησίας σε κεντρίσματα εντόμων , κυκλοφορούν στα φαρμακεία ειδικά ενέσιμα σκευάσματα με πολύ απλό μηχανισμό αυτοχορήγησης τα οποία κυριολεκτικά σώζουν ζωές. Πρέπει συνεπώς , σε συνεργασία με τον γιατρό και τον φαρμακοποιό τους , να εκπαιδευτούν στην χρήση των συσκευών αυτών και να τις έχουν πάντα μαζί τους για την «κακιά» στιγμή.