Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2021

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ (του Βαγγέλη Μπάρλα απο το ΝΕΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ)  Τα ατυχήματα και οι μικροτραυματισμοί συμβαίνουν πολύ συχνά στο σπίτι , στο περιβάλλον εργασίας ή κατά την διάρκεια κάποιου ταξιδιού.

 Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους είναι προτιμότερο να έχουμε προβλέψει για τον σωστό εφοδιασμό του οικιακού ή του φορητού μας φαρμακείου.
  Ας δούμε όμως τι πρέπει να περιέχει ένα κουτί πρώτων βοηθειών , το προσωπικό μας φαρμακείο δηλαδή:
- Βαμβάκι
- Γάζες αποστειρωμένες σε διάφορα μεγέθη
- Γάζες αποστειρωμένες και αντικολλητικές για τα εγκαύματα
- Οφθαλμικά ταμπόν για το μάτι
- Κολλητική ταινία για την συγκράτηση των γαζών
- Ελαστικούς επιδέσμους 
- Αυτοκόλλητα γαζάκια μιας χρήσης
- Οξυζενέ , καθαρό οινόπνευμα , ιωδιούχο αντισηπτικό
- Αντιβιοτικό spray
- Αλοιφή ή gel για τα τσιμπήματα εντόμων
-  Παυσίπονα και αντιπυρετικά σκευάσματα
- Αντιεμετικά και αντιδιαρροϊκά σκευάσματα

    Το μικρό αυτό «φαρμακείο» πρέπει να βρίσκεται σε τέτοιο σημείο στο σπίτι ώστε η πρόσβασή του να είναι εύκολη για όλους εκτός από τα παιδιά. Πρέπει επίσης να βρίσκεται σε μέρος δροσερό , χωρίς υγρασία και όχι εκτεθειμένο στον ήλιο. Τα είδη που περιέχει επιβάλλεται να ελέγχονται τακτικά για να διαπιστώνεται η καλή τους κατάσταση , η επάρκεια και οι ημερομηνίες λήξης των σκευασμάτων.
    Καλό είναι επάνω στο κουτί να είναι γραμμένα τα τηλέφωνα των Νοσοκομείων και του οικογενειακού σας ιατρού.
     Μην ξεχνάτε ότι ένα αντίστοιχο φαρμακείο είναι απαραίτητο και για το αυτοκίνητο όπου θα πρέπει να ελέγχεται πιο τακτικά , καθώς οι συνθήκες φύλαξής του δεν είναι ιδανικές λόγω της επίδρασης εξωτερικών παραγόντων όπως ζέστη , ήλιος , μετακίνηση κ.λ.π.
     Η πρόβλεψη σώζει ζωές γι’αυτό σε συνεργασία με τον φαρμακοποιό σας , φτιάξτε ένα κουτί πρώτων βοηθειών και μακάρι να μείνει αχρείαστο σε όλους.