Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Υγεία με πορτοκάλια και μανταρίνια !




Ο  χειμώνας προσφέρει μέσα από τον κήπο της ελληνικής φύσης  τα δύο αυτά αγαπημένα εσπεριδοειδή τα οποία με την παρουσία τους ξεσηκώνουν τις αισθήσεις μας στην αναγκαιότητα, στην παράδοση και στις αναμνήσεις και  τα κάνουν ως το απαραίτητο φρούτο όσο κανένα άλλο, προσφέροντας μας την ευεργετική τους δύναμη. 

Που όμως στηρίζεται η ωφελιμότητα τους και ποιά είναι τα οφέλη τους;



Έως τώρα γνωρίζαμε ότι τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C με πρωταγωνιστές της οικογενείας αυτής το πορτοκάλι και το μανταρίνι. Σημειωτέον ότι, η βιταμίνη C μαζί με βιταμίνη Ε είναι οι βιταμίνες που θεωρούνται ως οι κορυφαίες του είδους. Ένα, δύο πορτοκάλια την ημέρα υπερκαλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού για βιταμίνη C. Δεδομένου ότι η βιταμίνη είναι υδροδιαλυτή, μέρος αυτής απομακρύνεται με την αποβολή του νερού από τον οργανισμό (ούρα και ιδρώτας) γι’ αυτό είναι απαραίτητη η καθημερινή λήψη  της μέσω της τροφής. Η ποσότητα που πρέπει να έχουμε κατά νου για την λήψη αυτής της βιταμίνης είναι περίπου 1000 mg την ημέρα.  
Τα εσπεριδοειδή δρουν προστατευτικά ενάντια στο υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία, αιτίες που αυξάνουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, ορισμένων καρκίνων, διαβήτη, υψηλής πίεσης αίματος και προσθέτουν στα συμπτώματα άλλων όρων όπως την αρθρίτιδα. 
Τα εσπεριδοειδή εμφανίζονται να προσφέρουν τη σημαντικότερη προστασία κατά των καρκίνων των λαρυγγικών (στόμα, λάρυγγας και φάρυγγας), και των καρκίνων του στομάχου. Για αυτούς τους καρκίνους, οι μελέτες παρουσίασαν μειώσεις κινδύνου κατά 40 - 50%.
Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας  σε πρόσφατη έκθεση της στο "DietNutrition and the Prevention of Chronic Disease," συμπεραίνει, ότι μια διατροφή με εσπεριδοειδή προσφέρει επίσης την προστασία ενάντια στην καρδιαγγειακή πάθηση. –λόγω και της ομοκυστεΐνης τους, και του καλίου, -παράγων που βοηθά στην χαμηλή πίεση του αίματος,-. Η προστασία από το έμφραγμα και τις καρδιακές αρρυθμίες, οφείλεται στην περιεκτικότητα τους στην βιταμίνη C, τα καρωτενοειδή και τα φλαβονοειδή.

Τα οφέλη της υγείας συνεχίζονται με τις ίνες των εσπεριδοειδών.
Ένα  πορτοκάλι παρέχει φυτικές ίνες που καλύπτουν περίπου το 12.5% της καθημερινής απαίτησης.  Έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα υψηλά επίπεδα της χοληστερόλης.
Οι ίνες, επίσης βοηθούν τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος να συγκρατούνται και να είναι υπό έλεγχο, κατ’ αυτόν τον τρόπο δίνεται η εξήγηση γιατί τα πορτοκάλια προτείνονται ανεπιφύλακτα σε διαβητικούς ως μια από τις πλέον υγιείς τροφές. Επιπλέον, τα φυσικά σάκχαρα των φρούτων στα πορτοκάλια, -όπως είναι η φρουκτόζη- συγκρατεί  τα επίπεδα σακχάρου του αίματος από την αύξηση τους που μπορεί να προέλθει με την κατανάλωση φαγητού από το οποίο υπάρχει ενδεχόμενο τα ποσοστά σακχάρεως να αυξηθούν. Οι ίνες των πορτοκαλιών δρουν απορροφώντας –δεσμεύοντας χημικά-  τις καρκινογόνες χημικές ουσίες και τις κρατούν μακριά από τα κύτταρα καθ όλο το μήκος της πεπτικής οδού – οισοφάγος και έντερο-, παρέχουν κατ αυτόν τον τρόπο, ακόμα μια γραμμή προστασίας από τους καρκίνους του παχέος εντέρου.
Οι ίνες των εσπεριδοειδών, δρουν ευεργετικά επίσης στους πάσχοντας από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, το ηρεμούν, συμβάλλοντας στην μείωση της ανήσυχης δυσκοιλιότητας ή της διάρροιας. 
Επίσης δρα  σημαντικά κατά  τη δημιουργία πέτρας στα νεφρά.
Επειδή –συνήθως- οι πέτρες των νεφρών σχηματίζονται από την συγκέντρωση οξαλικών αλάτων, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι όταν ένας αριθμός γυναικών που ήπιε ½ ή 1 λίτρο του χυμού πορτοκαλιών, η γκρέιπφρουτ ή μήλων καθημερινά, το pH της έκκρισης των ούρων τους και το κιτρικό οξύ αυξήθηκε, ελαττώνοντας έτσι σημαντικά τον κίνδυνό της δημιουργίας του οξαλικών (oxalate) και συνεπώς πέτρας στα νεφρά.
Ένα πορτοκάλι ημερησίως βοηθά να κρατηθούν μακριά τα έλκη, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of the American College of Nutrition.