Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Θέσεις και προτάσεις για τους αθλητικούς χώρους στον Δήμο Άργους-Μυκηνών από τον Χάρη Νενεκούμη



Ο Χάρης Νενεκούμης πρώην διαιτητής ποδόσφαιρου και προπονητής μπάσκετ και  υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Τάσου Χειβιδόπουλου κάνει μια ενδιαφέρουσα ανάλυση πάνω στα προβλήματα των αθλητικών χώρων στον Δήμο Άργους-Μυκηνών


<Σημαντικό ρόλο στην επαφή των πολιτών με τον αθλητισμό είτε ερασιτεχνικό σωματειακό, είτε μαζικό λαϊκό αθλητισμό, είχε και έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσα από τους αθλητικούς χώρους που έχει στην αρμοδιότητα της . Η ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν οι αθλητικοί χώροι φιλοξενούν παιδιά όλων των ηλικιών . 
Στο Δήμο μας οι αθλητικές εγκαταστάσεις είναι ελλιπείς , αν αναλογιστεί κανείς το πλήθος των αθλητικών σωματείων που πρέπει να εξυπηρετούνται . Η ανάγκη εξυπηρέτησης των σωματείων δεν είναι ένα γεγονός που ξαφνικά εμφανίστηκε , αλλά δυστυχώς χρονίζει . Αποτέλεσμα αυτού είναι να μην υπάρχουν οι απαραίτητες ώρες προπόνησης για όλα τα σωματεία που έχουν ως έδρα τον Δήμο Άργους – Μυκηνών όπως και η αδυναμία να δίνονται ώρες προπόνησης για τον αναπτυξιακό και μαζικό αθλητισμό του τόπου μας . 
Σε όλα αυτά θα πρέπει δυστυχώς να προσθέσουμε και την ανεπαρκή συντήρηση αυτών των εγκαταστάσεων . Εγκαταστάσεων όπως το κλειστό γυμναστήριο Άργους , που λόγω της παλαιότητας και της κακής συντήρησης του, έχει προβλήματα τόσο στους χώρους των αποδυτηρίων, όπου όταν βρέχει στάζουν νερά από το ταβάνι, όσο και σε κάποια σημεία στον αγωνιστικό χώρο (παρκέ) που είναι προβληματικά και επικίνδυνα για τους αθλητές. 
Αν σε αυτά προσθέσουμε την έλλειψη θέρμανσης και ζεστού νερού , ακόμα και σε αγώνες με φιλοξενούμενες ομάδες όμορων νομών , όπου μετά το πέρας του παιχνιδιού οι αθλητές είτε φεύγουν χωρίς να κάνουν μπάνιο, είτε κάνουν με κρύο (οι πιο θαρραλέοι) τότε σίγουρα έχουμε να κάνουμε με ένα αφιλόξενο κλειστό γυμναστήριο , και αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα. Σε αντίθεση , οι ομάδες του δήμου μας σε όποιο δήμο φιλοξενούνται απολαμβάνουν προνόμιο ζεστού νερού και φεύγουν από το γήπεδο όπως πρέπει. Η προσπάθεια ωραιοποίησης της εικόνας των χώρων αυτών, κυρίως εξωτερικά , επί της ουσίας δεν προσέφερε τίποτα ουσιαστικό στην ομαλή λειτουργία τους. 
Μια λύση θα μπορούσε να βρεθεί μέσα από τη χρήση των εξωτερικών αθλητικών χώρων ή των σχολικών αθλητικών εγκαταστάσεων , όμως και εκεί η εγκατάλειψη είναι εμφανής καθώς πρόκειται για ξεπερασμένες και κακό συντηρημένες εγκαταστάσεις που δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες ούτε καν της σχολικής Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού. 
Επειδή πραγματικά θεωρώ ότι ο αθλητισμός είναι μέρος του πολιτισμού ενός τόπου , είναι προφανές και αυτονόητο ότι όλα αυτά πρέπει να διορθωθούν άμεσα όπως και ότι θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις νέων χώρων στέγασης. Αυτός είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που με ώθησαν να ασχοληθώ με τα κοινά του τόπου μου. Ως άνθρωπος του αθλητισμού γνωρίζω πολύ καλά ότι αν θέλουμε την ανάπτυξη του , αν θέλουμε να αποκομίσουμε όλα τα οφέλη που μας προσφέρει , πρέπει να διασφαλίσουμε την πρόσβαση των νέων, των γυναικών και των εργαζομένων στον αθλητισμό σε άρτιες και ασφαλείς αθλητικές εγκαταστάσεις που θα ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα του. 
Κλείνοντας παραθέτω ένα μικρό φωτογραφικό υλικό από το οποίο μου προκαλούνται εύλογες απορίες . Πως είναι δυνατόν αυτοί οι αθλητικοί χώροι να βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από αυτή που ήταν , όταν εγώ ακόμα ήμουν μαθητής ή αθλητής . Πως γίνεται έστω ένα κομμάτι τους να μην έχει συντηρηθεί ή εκσυγχρονιστεί. Στους περισσότερους από αυτούς τους χώρους δεν χρειάζονται υπερβολικά χρήματα για να συντηρηθούν και να εκσυγχρονιστούν , έστω και με αργό ρυθμό , χρειάζεται ενδιαφέρον και στρατηγικός σχεδιασμός.> 
ΝΕΝΕΚΟΥΜΗΣ ΧΑΡΗΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 
“ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΗ ΞΑΝΑ”