Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Τριήμερο ντοκυμαντέρ μνήμης στην Νέα Κίο

Η Επιτροπή Μνήμης Νέας Κίου, συνεχίζοντας τις εκδηλώσεις μνήμης για τα 10Ο χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, διοργανώνει ένα σημαντικό ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ, στις 13,14 και 15 Μαΐου 2022.


Την Παρασκευή 13 Μαΐου στις 7.30 μμ θα προσβληθεί το ντοκιμαντέρ "Ο άγνωστος σωτήρας",του 1ου ΕΠΑΛ Άργους και του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Άργους, που αναφέρεται στον μεθοδιστή Αμερικανό πάστορα Αζα Τζένινγκς, που διέσωσε το 1922 στη Σμύρνη 300.000 ανθρώπους. 
Θα ακολουθήσει, στις 8 μμ, στην πλατεία Δημάρχου Κατριλιωτη, Συναυλία από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας. 

Το Σάββατο 14 Μαΐου θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ "ΣΜΥΡΝΗ-Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης" (Σεναριο-Σκηνοθεσια: Μαρία Ηλιού ,Ιστορικός Σύμβουλος: Αλέξανδρος Κιτρόεφ). Για πρώτη φορά παρουσιάζονται άγνωστες εικόνες της Σμύρνης από ιδιωτικές συλλογές όπως αυτές του Pierre De Gigord και τα αρχεία της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου, τα πανεπιστήμια του Princeton και του Harvard, Near East Relief, το Imperial War Museum, Pathe, το Albert Kahn Fondation κλπ.

Την Κυριακή 15 Μαΐου θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ "Η Ανατολή έδυσε"(Σκηνοθεσια: Αλέξανδρος Παπαηλιού, Παραγωγή: Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών). Θα προλογίσει η Ειρήνη Σαρίογλου (ιστορικός-ερευνήτρια). Το ντοκιμαντέρ είναι βασισμένο στις ανταποκρίσεις του πολεμικου ανταποκριτή, δημοσιογράφου και ποιητή Κώστα Μισαηλίδη για την Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-1922). 
Το ντοκιμαντέρ απέσπασε το Βραβείο Καλύτερου Μεγάλου Μήκους Ντοκιμαντέρ στο 13ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας (2019) και συμμετείχε στο Επίσημο Πρόγραμμα του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
 
Η προβολή όλων των ντοκιμαντέρ θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Κίου.