Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Σόνια Τανταρου Κριγγου

Είχα την χαρά και την τιμή να συμμετάσχω ως ομιλήτρια στη παρουσίαση του τόμου «Γυναίκες στη σκιά της βίας, η ποιμαντική ευθύνη και η οπτική των θρησκειών» που πραγματοποιήθηκε στο φιλόξενο χώρο του Αρχοντικού των Μπενιζέλων (Οικία Αγίας Φιλοθέης) στην Πλάκα. 


Ο τόμος περιέχει τα πρακτικά του Συνεδρίου που συνδιοργανώθηκε από την Ειδική Συνοδική Επιτροπή επί Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων  και Καταστάσεων, τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων, την Ι.Μ. Αλεξανδρουπόλεως και την Υπηρεσία Γυναικείων Θεμάτων του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με την συμμετοχή των τριών Μουφτειών της Θράκης, και έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 2018 στην Αλεξανδρούπολη.
Την δική τους οπτική για την έκδοση έδωσαν, με τις εξαιρετικές ομιλίες τους, η κα Μαίρη Πίνη, Δημοσιογράφος, Διευθύντρια ΚΕΣΟ, ο κ. Νίκος Μανωλόπουλος, Δρ. Πολιτικής Φιλοσοφίας και ο Δημοσιογράφος κ. Νίκος Ελευθερόγλου, υπό τον συντονισμό του Αρχιμανδρίτη π. Συμεών Βενετσιάνου, Γενικού Διευθυντή του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιλίου, Πετρουπόλεως και Αχαρνών κ. Αθηναγόρας, η κ. Βάσω Κόλλια, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γυναικείων Θεμάτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, πρ. Γενική Γραμματέας Νέας Γενιάς και Ισότητας των Φύλων, το μέλος του Δ.Σ του ΚΕΘΙ κ. Χριστόδουλος Κωνσταντινίδης, οι Αντιπεριφερειάρχες Αττικής κ. Γιώργος Βλάχος και κ. Γιώργος Δημόπουλος, ενώ τη διοργάνωση της εκδήλωσης επιμελήθηκε ο Πρωτοπρεσβύτερος πατέρας Αντώνιος Καλλιγέρης, ο οποίος είναι και συντονιστής του Προγράμματος «Πρωτοβουλία για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας».
Όπως τόνισα και στην τοποθέτησή μου τα θέματα βίας και ανισοτήτων,ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα, έχουν οικουμενικό πρόσημο και αφορούν κάθε άνθρωπο ανεξάρτητα από τον τόπο που ζει και την θρησκεία στην οποία πιστεύει ενώ η ανάδειξη των διαφορετικών στάσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική.  Το πλέον όμως σημαντικό είναι ο διάλογος και ο δίαυλος επικοινωνίας που έχει ανοίξει και είναι σε εξέλιξη ανάμεσα σε Χριστιανούς και Μουσουλμάνους και μάλιστα  έχει επεκταθεί πλέον και με την Εβραϊκή κοινότητα. Μέσα από αυτό το διάλογο και την ενεργοποίηση όλων είναι σημαντικό να αναδειχθούν τα κοινά σημεία αλλά και το πώς οι όποιες διαφοροποιήσεις δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο στον κοινό σκοπό που με σαφήνεια αποτυπώνεται στην «Διακήρυξη Ενάντια στην Ενδοοικογενειακή Βία» ,που υπεγράφη από τους τέσσερις Μητροπολίτες και τους τρεις Μουφτήδες της Θράκης από κοινού με τον πρόεδρο της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, Σεβ. Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, και περιλαμβάνεται στο τέλος του τόμου, στην οποία αποτυπώνεται η έμπρακτη βούληση για την δημιουργία γέφυρας συνεννόησης, κατανόησης και αλληλοσεβασμού μεταξύ των διαφορετικών θρησκειών στην Ελλάδα και την πρόθεση να εργαστούν Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι από κοινού αλλά και ο καθένας με τους πιστούς του για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας σε οποιαδήποτε μορφή.